Vänstertrafik

i Australien,


Nu har vi sålt vår fina campervan! Den har varit perfekt, precis allt jag önskade mig och drömde om innan jag kom hit. Men jag ska inte sticka under stolen med att den också har orsakat en hel del huvudvärk och tid och pengar hos olika verkstäder, men det är sånt man får räkna med. Trots allt är det en gammal bil, och vi bidrog med ytterligare 1166mil till mätaren. Därför är det kanske nu hög tid att berätta hur det är att köra en högerstyrd bil på vänster sida av vägen.

Det är inte så svårt! Visst, i början ville man gärna slinka in i högerfältet, och jag har hört om många skräckupplevelser från andra som har gjort det, men är man bara med i matchen så går det bra. I stadstrafik är det väl skyltat i korsningar med både text och bild att man ska hålla till vänster. Efter vägen kommer då och då en påminnelse om att det är vänstertrafik i Australien och när det kommer tillfälliga omkörningsfiler finns också skyltar som understryker att man ska ligga i vänster fil om man inte tänker köra om. 

Men framförallt när man kör längs lands- och motorvägar påminns man om att vila, att man efter varje 2timmar ska kliva ur bilen och sträcka på sig eller ta en tupplur. Här och var finns även en påminnelse från staten om vad som kan hända med en trött förare bakom ratten, med en bild på en totalkvaddad bil eller en doktor som tittar surt tillbaka på en. Under rastplats-skyltar kan man även finna texter som 'Fatige is fatal' och 'Drowsy drivers die'. Detta är framförallt av den orsaken att Australien är ett så stort land och att ofta kan man får köra långa sträckor innan man når sitt mål, och många olyckor är pågrund av att föraren är trött men vill komma fram och fortsätter ändå att köra, trots att man borde ta en paus.

Det gick snabbt att komma in i körandet. Svårast hade jag med att komma åt tvåans växel, den hamnar så konstigt till när den är längst bort och längst ner och man ska ta sig dit med vänsterhanden. Lite halvjobbigt var det också med blinkers och vindrutetorkare då de har placerat spakarna tvärt emot vad vi har dem i Sverige, att torkarbladen plötsligt börjar vifta när man förväntar sig höra klickandet från blinkersen både skrämmer en och ger en black-out, och det tar både två och tre sekunder innan man förstår vad som händer och hur man stänger av.

Efter att ha kört omkring i fyra månader så känns det som om jag alltid kört högerstyrt. Jag har hört att det läskiga momentet är framför mig; att nu gå tillbaka till höger sida av vägen. Vi får se hur det går. 


Kommentarer

Postat av: mamma

Publicerad 2014-04-22 14:46:03

Vilken underbar läsning, du har verkligen en fantastiskt berättande förmåga! Det känns som vi här hemma är med på er resa!

Postat av: Maj-Britt Garneij

Publicerad 2014-04-23 17:25:44

Följer med glädje er resa. Tack för det fina pusslet. Fick inte ihop det. Måste fattas bitar. Nisse verkade ha fått något roligt att leka med borta vid köksdörren. Verkligen intressant tyckte han när han petade bitarna hit och dit med tassen. Sedan stämde pusslet! Kram Farmor

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela