30 januari

i Bilder,


Det har varit en ovanligt seg lördag, fast ändå inte på något sätt. Det har varit riktigt kallt och solsken hela dagen. Imorse tog jag mig en tur ner till Västra strand för att fota lite, det var skönt att andas frisk luft men jag hade aningen för lite kläder på mig så jag frös häcken av mig så det var väldans skönt att komma in och äta frukost, kura ihop sig i sängen och glutta på tv.

Handikapp + arkitektur

i Allmänt,

Idag är det torsdag, och ni vet väl vad det betyder? Jo, att jag ska berätta om dagens lektion i Miljöanpassad arkitektur. Jag har gjort det väldigt många gånger känns det som, kanske det skulle behöva en egen kategori? Jag ska överväga det..

Vi har nu börjat med en del som handlar om handikapp och hade en slags introduktion de förra två lektionerna då vi såg på en film om ett hus. Huset heter Maison à Bordeaux och ligger då i staden Bordeaux (eller några kilometer utanför för att vara exakt), Frankrike, och är ritat av arkitekten Rem Koolhaas. Vad är det då som är så speciellt med detta hus? Jo, kunden som beställde det av Koolhaas hade varit med i en bilolycka och blev rullstolsbunden, Rem Koolhaas ritade då ett hus som var anpassat efter hans behov och det huset är nu k-märkt. Huset har tre våningar vilket känns lite märkligt, jag menar killen sitter ju i rullstol? Hur ska han kunna ta sig mellan våningarna? Jo, med den stora hissen såklart! Man skulle kunna säga att denna hiss är husets hjärta, och med hjälp av denna kan han röra sig hur han vill mellan våningarna, hissen är också hans arbetsrum.

Det var alltså en introduktion till vårat projekt om handikapp som vi idag började med. Vi ska rita ett hus som ska vara anpassad efter en person som är blind. Oj, säger jag bara, hur i hela friden uppfattar en blind arkitektur? Dom kan ju inte precis se det sluttande taket som är utmärkande för ett hus, eller dra nytta av stilren minimalism och en väldigt öppen planlösning. Så därför ska vi ägen göra lite efterforskningar när det gäller hur det är att vara blind (vi testade på att vara blinda och orientera oss i skolan. Läskigt!)och jag hade i tanken att försöka göra en intrevju med någon som är blind och en med en arkitekt/mäklare för att få höra vad dom tänker på när de får en kund som är blind.

Jag måste säga att det är riktigt intressant och jag skulle mer än gärna vilja göra min intervjuer nu på stört och sedan berätta om de idéer jag har och få lite feedback på dem; vad jag borde tänka på, ändra och lägga till i mina tankegångar och ritningar. Can't wait!

Ursäkt: måndag morgon

i Allmänt,

And she scores! Alltså, jag slutar aldrig förvånas över mig själv, över hur tankspridd, klantig och oerhört "kort-tänkt" jag är ibland. Idag fick jag nya bevis på detta och det var redan imorse vid kvart i nio (08:45). Det var som vilken måndagmorgon som helst, jag hade slängt in min jacka och väska i skåpet och tagit ut mina böcker, stängt skåpet och låst det, men innan jag gick iväg till vår klf (klassförståndartid) så lade jag mina böcker ovanpå skåpet och drog ihop håret i en fläta för att slippa ha det hängande. När det var i en någorlunda bra fläta tog jag mina böcker och gick mot detasalen vi skulle samlas i för att fylla i en enkät. Jag och mina klasskamrater fyllde lydigt i den och sedan gick vi mot dagens första lektion, matte. Ungefär en och enhalv (1,5) timma senare slog vi igen böckerna och gick mot lunch. Men så slår det mig; vart i hela friden är min nyckel?! Jag går tillbaka till salen vi just varit i men nej, ingen nyckel där. Men så får jag en flash-back och jag ser mig själv gå från mitt skåp med nyckeln kvar i låset.

När jag kommer till mitt skåp så sitter den såklart inte kvar där så jag går till vår, skolvärdinna (?) och hon skrattar lite och ger mig min nyckel med onödigt stora nyckelring. Och varför en onödigt stor nyckelring? Jo, för att jag lätt skulle märka om den var borta.. Hah, här anstränger jag mig för att jag inte ska slarva bort min nyckel (och usb't som sitter fast i nyckelringen för att jag inte ska glömma det, vilket jag inte gör eftersom att jag har med mig min skåpnyckel varje dag och har jag den inte märker jag ju det eftersom att min nyckelring är så stor och är den inte med är det ju lite tomt..) men det verkar vara så att ju mer man anstränger sig, ju sämre verkar det gå? Hm, ja ni.. det är inte lätt!

 


Dock så måste jag säga att jag gillar dessa egenskaper (tankspridd-, klantig och kort tänktheten)  lite. Jag menar livet blir ju lite mer spännande då!

 

Härlig söndag

i Allmänt,

Jag har lyckats kombinera slit och slapp så bra att jag är löjligt stolt över mig. Dagen drog igång med en sovmorgon och sedan träning på pilatesbollen (struntade i "Rocky-trapporna idag"..) och välkomnar träningsvärken ,som jag är rätt säker på att jag kommer få imorgon, med ett litet leende. Hum, nu kom jag och tänka på tidigare träningar med pilatesbollen. Den gången då jag skulle måla naglarna och (väldigt smart nog av mig) satt på bollen, lyfte ena benet upp på skrivbordsskivan för att nå tårna bättre och ja.. hamnade på golvet.. IALLAFALL (medveten Caps Lock) så efter det så tog jag tag i all disk jag hade lämnat på diskbänken och fortsatte sedan med att städa köket, badrummet, hallen, slänga in lite tvätt i tvättmaskinen och dammsuga mitt rum. Jag tog en lunchpaus (bestående av korv med bröd. Jag har sagt det förut och tycker att det tål att upprepas: en oerhört underskattad maträtt!) och satte mig sedan ner med lite skolarbete.

Vid tvåtiden (14:00) bytte jag böcker och intog sängen. Istället för skolböcker blev det skönlitteratur och fram tills nu (med avbrott för tillagning av middag) har jag ägnat mig åt att sträckläsa Ljudet av ditt hjärta. Åh vad jag har saknat det! Inte just Twilight-serien utan bara det att inte ha något man måste göra utan att bara kunna varva ner, slippa tänka på sina problem och sätta sig in i en handling, bli en annan huvudperson och få andra problem men då sådana problem som försvinner så fort man stänger igen och lägger ifrån sig boken. Toppen ju!

Klockan börjar närma sig tillåten-tid-att-borsta-tänderna-tvätta-av-sig-ta-på-sig-pyjamasen-och-krypa-ner-under-täcket-tiden men innan dess ska jag göra mig lite fruktsallad. Om jag nu hade någon frukt..? Jora, det har jag.
Over and out!

Pentagon

i Allmänt,

Nej, men vad säger ni? Kanske jag ska ta och koppla upp mig mot försvarshögkvarteret Pentagon? Blir lite full i skratt, här jäklas jag med mitt mobila internet men ändå så lyckas Telenor fånga upp signaler från Pentagon, Virgina, USA!? Haha ;)

Cissi goes Rocky Balboa

i Allmänt,

Är huvudet dumt så får kroppen lida. Så är det. Helt klart. Imorse fick jag för mig att jag skulle ut och powerwalk:a till "Rocky-trapporna", springa upp för dem och sedan powerwalk:a tillbaka till lägenheten. Så jag klädde mig och gjorde som jag planerat men dog nästan på kuppen; förkyld, otränad och isiga trappsteg. Ja, ni förstår ju själva..

Detta är "Rocky-trapporna". Dock är det inte bara den lilla bit man ser härifrån, utan det är två liknande etapper till.

Hmf..

i Allmänt,

Jahaa..? Det är fredag idag. Vädret är trist. Grått. Jag sitter i lägenheten. Har nyss ätit en special-sub (en macka). Är deppig. Varför? Jo, för att igår flyttade min "sambo" tillbaka till sin hemort för att börja jobba. Vilket nu betyder att jag är helt ensam. Vad ska jag göra? Har ju inga speciella läxor att ta tag i och det är inget roligt på tv:n. Diska? En fredag? NEJ! TRÅÅKIGT!

Jaja, jag kommer på något. Imorgon hade jag tänkt ta mig en tur med kameran. Länge sedan förra gången. Beror förstås på hur vädret är också.

Over and out..

End of week 2

i Allmänt,

Såå, då var allvaret igång igen. Att sitta och plugga nu en söndag kväll känns väldigt ovant och även fast det är ämnen jag gillar och tycker är intressanta har motivationen gömt sig. I tisdags började vi och redan på torsdag var det helg. Ja, det är sant! Denna termin har vi fått lektionsfria fredagar. Hur skönt ar inte det? Tre (3) dagars helg. Visst, dagen ska gå till egna studier men man är ändå ledig. Tummen upp för det! I schema-väg är (eller kanske snarare känns) det fler ändringar. Vi har inte alls lika mycket karaktärsämnen-timmar, utan mer grundämnen-timmar (fast så är det inte, men det känns som sagt som att det är så).

Den kurs jag i nuläget är mest positiv till är våra Estetisk verksamhet-lektioner. Tre (3) timmar i veckan ska jag ha bild och det projekt vi har nu är verkligen väldigt roligt. Vi ska göra en grafisk novell som är based on a true story. Vi ska ta något ur våra liv och sedan göra en novell/serie om det. Jag vet exakt vad jag ska göra och det är så himla skönt! Det är en händelse som hände rätt nyligen men som jag inte berättat om här. Vanligtvis brukar jag berätta för er om mina misslyckande och tokigheter men detta har inte kommit ut i skrift ännu och jag planerar inte att det ska göra det heller. Utan när jag tagit handen från mitt arbete för sista gången ska jag publicera den här. Bra/dålig idé?

När jag lix är inne på skoltema (som vanligt!?) så tänkte jag ta upp ämnet att söka till gymnasiet. Snart är det ju dax för alla nioar att välja sina första, andra och tredjehandsval och det är nog ett av de hetare samtalsämnena nu skulle jag tro och under höstens gång har brevlådorna säkert fyllts med en massa olika kataloger med reklam för olika program/linjer från skolor i Sveriges alla hörn. Här i Halmstad (tycker jag) har de slagit på stort och det är både radioreklam och reklam i busskurerna! Ojoj säger jag, lite skillnad om man jämför hur det är uppe i Kramfors. Eller? De kanske har börjat med sådant också?

Nej, nu ska jag inte sjuka upp detta. Dax att ta tag i läxorna.
Over and out!

Skryt luktar illa..

i Allmänt,

.. men på vilka skolor bakar lärarna crossianter och bjuder eleverna? På LBS i Halmstad sker detta just i detta nu!

Ljud & Bildskolan

i Allmänt,

"Jag har funderat att välja skolan du går på, hur är den? Trivs du? Är det bra lärare? Hur hittade du boende och hur mycket kostar de ungefär? Förlåt för alla frågor, tänkte bara chansa och se om jag kan bli nå klokare:) "

KUL med frågor säger jag bara! Jag skulle nog kunna prata på om LBS (Ljud & Bilskolan) hur mycket som helst här i bloggen och nu har jag fått mig en anledning till att göra det med. Eftersom att jag vet att du som ställde dessa frågor inte har någon möjlighet att göra ett besök under ett öppethus eftersom att du, liksom jag bor här uppe i norrland och det är nästan hundra (100) mil till skolan, och det är ju inte en sträcka man kör en kväll för att lyssna, ta in och känna efter om detta skulle kunna vara något och sedan åka hem igen, så jag ska göra mitt bästa för att förklara (även om jag aldrig har varit och aldrig kommer att bli känd för att göra utmärkta förklaringar..) och beskriva.

Ljud & Bildskolan i Halmstad är en liten skola, både sett till ytor och lokaler och antalet elever. Vi är inte fullt trehundra (300) elever i nuläget, och denna siffra är det maxantal elever som skolan kommer att ha. Och eftersom att det är få treor som tar studenten i år kommer det inte bli så många som blir antagna till hösten. Jag sa även att lokalerna var små och det är så sant, jag har fortfarande svårt att förstå hur alla får plats men det är helt tydligt att alla gör det utan någon trängsel. Tyvär så har jag inga bilder som visar hur det er ut på insidan av skolan men de ord som dök upp i mitt huvud när jag för första gången kom in genom dörrarna var hemtrevligt och fräscht. Det är vitt, öppet och ljust. På väggarna hänger foton som elever på skolan tagit och i "kafeterian" finns det ett skåp där man kan ha sin egen mugg som man kan använda kalla dagar när man vill värma upp sig med en kopp cocoa cream eller annat.

Det är svårt att säga något om lärare egentligen eftersom att det har mycket med personkemi att göra också, men jag tycker det är bra lärare. Alla har en lärarutbildning och är alltså behöriga och vet vad dem snackar om. Fast nu ska jag kanske inte säga alla, eftersom att de som lär ut i karaktärsämnen inte är lärare i grund och botten utan kommer från arbetslivet men dem om några borde väl veta vad de pratar om? Och samtidigt som de lär ut pluggar dem också så att de ska bli behöriga lärare.

Boende.. Skolan hjälper till en viss mån till med detta, men endast på de sätt att om en elev som hyr en lägenhet flyttar och tipsar om att dennes boende blir ledigt till "skolvärdinnan" och sedan informerar hon detta vidare. Men jag hittade mitt rum/min lägenhet på en sida som heter studentlya.nu och där kan man välja stad, om man är ute efter att hyra, vilka priser som man är intresserad av och vilka krav man har, sedan kommer de boenden som matchar detta upp i en lista och man kan ta kontakt med en hyresvärd. Sedan gissar jag också på att man kan hitta rum/lägenheter på Blocket också.

Jag åker tillbaka till Halmstad imorgon och jag längtar, så jag trivs verkligen. Linjen är verkligen "jag", min klass är toppen och Halmstad är en underbar stad, inte för stor och inte för liten. Nära för en tripp till Götet över dagen, Helsingborg och även Ullared som det är så mycket snack om. Om du är intresserad så måste du skicka in en ansökan, Ljud & Bildskolan - arkitekt som förstahandsval. Jag tror att om du inte gör det så kommer du ångra dig i framtiden. Men har du skickat in en ansökan och kommit in och testat ett tag så kan du känna efter då, känns det här rätt? Kommer det här funka? Men om du inte gör det så är jag som sagt säker på att du kommer ångra dig senare och dessa "tänk om" kommer att dyka upp som ett brev på posten.

Hoppas du blev lite klokare av detta! Ställ gärna fler frågor om något är oklart och som jag sa; skicka en ansökan! :)

9 januari

i Allmänt,

Som ni kanske ser har bloggen fått sig en ny design, och nu blev det en design som är mer "jag". Svart/vit/grå-skalan är borta och vi hälsar de andra färgerna på färgkartan välkomna!

Idag är sista dagen här hemma i Nyland. Lovet har rusat iväg och jag förstår inte riktigt vart dagarna har tagit vägen. Jag har bara tagit det lugnt, varvat ner, samlat tankarna och börjat fokusera på vårterminen som drar igång på tisdag. Jag är positiv till den och riktigt längtar efter att få komma tillbaka. Vi ska börja med nya kurser (både helt nya och en "fortsättning", en C-kurs) vilket ska bli spännande.

Mina väskor står packade och imorgon hållar vi tummarna för att jag inte får mig en ny monster-resa med Statens Järnvägar, utan hoppas på att allt går som det ska och att jag kliver av tåget 20:37 i Halmstad. MEN jag förbereder mig ändå på att en hel del hinder kan komma att dyka upp och är mer inställd på att det blir sent innan jag får låsa upp dörren till lägenheten.

Klockan är inte mycket, men jag har hunnit gäspat allt många gånger redan så därför blir det nu en varm skön dusch, på med pyjamasen och igång med en film.
Over and out!

Minusgrader, papper, pennor och klister

i Allmänt,

Man ska inte gömma sig för verkligenheten, gömma sig under täcket och låtsas om att inget hänt, händer eller kommer hända, men idag är en sådan dag. För idag vill man verkligen inte tro på att det är så kallt att det orsakar strömproblem och gav oss i lilla Nyland strömavbrott imorse. Dock var det kortvarigt, och snart lös lamporna igen, men kylan är fortfarande kvar. Vi har inga köldrekord här, men det behövs inte. Det är tillräckligt kallt för att man ska vilja tända en brasa och mysa framför den och se på film hela dagen. MEN, om man ska ha en brasa brinnande hela dagen måste man ha ved OCH när jag skulle göra iordning min upptäckte jag (såklart) att jag var tvungen att hämta mer VILKET ledde till att jag fick dra på mig vinterskor, täckjacka, vantar och hela konkarongen, gå ut till förådet och hämta vedklabbar. När jag ändå hade på mig anti-frysa-ihjäl-munderingen så gick jag två vändor och har nu ved så det räcker för en hel istid. Okej, inte riktigt en hel istid men iallafall för idag.

Nu ska jag förflytta mig från fåtöljen framför brasan (som jag dock hade glömt bort, så den har nästan slocknat. Livräddningsförsök ska påbörjas) till en stol vid ett bord överfyllt med papper, pennor, band, knappar, öljetter, klistermärken och annat kul och scrappa lite. De senaste dagarna har jag haft en otrolig skaparglädje (som ni snart kommer få se prov på) och fantasin har flödat. Äntligen, det var länge sedan! Kanske bäst att jag slutar skriva nu innan den (skaparglädjen och fantasin) hinner lämna mig igen.

Kroppsligt

i Allmänt,

På min högerarm har jag en bunt födelsemärken, eller leverfläckar om man vill kalla dem det. Förut har jag inte tänkt eller ens lagt märke till dem, men för en tid sedan upptäckte jag att jag har karlavagnen på min högra underarm! Som ni ser på bilderna nedan så kan man dra streck på två olika sätt och då se denna stjärnsamling, som det faktiskt är, på min arm.Alldeles nyligen upptäckte jag en ny formation av födelsemärken även detta på högerarmen men på min överarm. Dock inte lika "fascinerande" som den ovan är.

I de vampyrtider vi är i så ser ni nog vad det är; ett vampyrbett. Och detta fick mig att fundera lite.. Tänk om det är så att när vi dör så återföds vi i ett nytt liv och att våra födelsemärken berättar om de liv vi haft tidigare? Eller att de berättar något om de liv som kommer efter detta? Tro vad mina märken säger om "mina liv"? Om vi börjar med karlavagnen. Karlavagnen är en bild bildad av de sju ljusaste stjärnorna i en annan stjärnbild; stora björn. Björn.. Har jag tidigare vandrat runt på jorden som en björn? En isbjörn, brunbjörn eller var jag kanske en nallebjörn som tillhörde en liten flicka?

 

"Vampyrbettet" då? Ja, det finns väl inte så många olika sätt att tolka det, antingen så har jag varit en vampyr, kommer bli biten av en i detta liv eller bli en i mitt nästa. Har en liknande formation på min hals, två födelsemärken bredvid varandra fast på var sin sida av strupen. Alltså två "vampyrbett".. Vampyrer kanske spelar en stor roll i mina liv, och ändå är jag inte beroende av varken Twilight sagan eller True blood, hum..?

Ja hörrni, haha, ibland lägger man hjärnkapaciteten på fel saker.

2010

i Allmänt,

Så var det nya året här. Idag är det den första (1:a) januari, och det enda som snurrar i min skalle är: vad i hela friden är det med första januari? Varje gång denna dag kommer är man alltid lika trött och seg och det spelar aldrig någon roll vad man gjorde eller inte gjorde dagen innan. Det är för märkligt.. kanske är det så att det gångna året tar ut sin rätt? Jag har ingen aning, men idag är jag jobbigt trött och tiden har rusat iväg, klockan är ju snart sju (19:00)! Galet..

Igår vid tolvslaget stog jag ute i snön och skålade, önskade alla ett gott nytt år och sedan rusade jag in. Det snöade och blåste och det gick knappt att se några raketer så då kunde man lika gärna vara inomhus och slippa att frysa ihjäl. Jag brukar inte avge några löften, men i år blev det några. Dock inga jag ska avslöja, jag tror nämligen att det är lite som önskningar; man ska inte berätta dem högt för då kommer de inte slå in.

Jag ska nu fortsätta med att slöa (= leka i Revit och rita den sommarstuga jag skulle vilja ha i framtiden) och (som den horoskopsnörd jag är) vänta på att det kommer upp några årshoroskop så jag kan få veta vad stjärnorna säger om mitt år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela