Juldagen

i Australien,

Idag firar australiensarna sin jul vilket gör att det mesta är stängt, och eftersom att vi är i en av de större surforterna så har vi tillbringat dagen på stranden. Det visade sig att vi inte var de enda som tänkt den tanken, stranden var full av julfirare klädda i badkläder och tomteluva med surfingbrädan i högsta hugg. 


Queensland

i Australien,

Nu, efter 64 dagar har vi bockat av Queensland, och vart har vi varit och vad har vi gjort? Här är en sammanfattning.
 
Vi började i Brisbane och tog oss sedan till Gold Coast, Surfers Paradise och Broadbeach. Efter några veckor av sol, bad och nöjesfält tog vi oss med en buss upp längs kusten och stannade till på lite större orter och städer med Cairns som mål. I Cairns ägnade vi vår tid åt att köpa vår van, fixa och utrusta den samt att få ordning på alla papper kring den. Vi skaffade även ett konto på en Australiensisk bank. Men inte att glömma, vår fantastiska dag i Barriärrevet med dykning, snorkling och fantastiska djur. Efter en sväng till Palm Cove började vi leta oss ner igen längs Bruce Highway mot Brisbane med stopp på lite mindre ställen med IKEA Logan som mål den 24e december, innan vi korsade statsgränsen och kom in i New South Wales.

 
Här är alla platser vi besökt i geografisk ordning med början högst upp:
Palm Cove
(Barron Falls) Kuranda
Cairns
Ingham
Townsville
Magnetic Island
Ayr
Airlie Beach
Kutabull
Rockhampton
Bororen
Bargara
Bundaberg
Hervey Bay
Fraser Island
Tin Can Bay
Noosa
Coolum
Brisbane
Logan
(Surfers Paradise, Broadbeach) Gold Coast


 

Julafton

i Australien,


(En bild tagen i en galleria i Cairns)

Igår trängdes vi tillsammans med alla andra julfirare på motorvägen, vi tog oss till IKEA för att inhandla lite svenskheter så som julmust, glögg, lussekatter, pepparkakor, choklad med mera. Ut på motorvägen igen för att köra till Byron Bay där vi fortsatte trängas, denna gången i en matbutik tillsammans med backpackers som laddade upp med mat inför jul och för att klara av de två kommande dagar när mataffären är stängd. 

Idag har vi inte haft mycket juligt för oss, vi har inhandlat gummistövlar inför kommande festivaljobb, tvättat kläder (för hand) och vaxat surfingbrädan. 

Det får vara den 24e december hur mycket det vill, och det spelar ingen roll hur mycket svensk mat man bunkrar upp med, det känns ändå inte som jul. Med värmen och flugorna känns det mer som midsommar. Det är nog helt enkelt så att jul ska firas hemma, med familjen, med snö, framför en brasa, med pussel och sällskapsspel, med Harry Potter-maraton och lite för mycket mat. 


Palm Cove

i Australien,För att känna vad Toyotan går för och för att få känna på det kommande campinglivet så körde vi norrut. Ovanför Cairns ligger ett flertal fina stränder och vi valde Palm Cove. En oerhört mysig litet ställe, en lång väg genom byn som kantades av havet, en strandremsa och en promenadväg på ena sidan, restauranger och lägenhetshus på den andra och en pir vid vägens slut. 


Jag gillade Palm Cove; lugnt, oerhört fint och välskött. Badandet i havet var dock väldigt begränsat på grund av krokodiler (!) och just nu också av manetsäsongen, men det gick bra ändå. Vi tillbringade tid på stranden med skugga från palmerna sant på piren där vi hört att det skulle vara lätt att få sig en fisk. Tyvärr så hade vi ingen fiskelycka och vi såg inte någon annan som lyckades fånga något heller, men det var många som försökte. Unga som gamla, både kvinnor och män, vi var säkert ett tjugo- om inte trettiotal personer på piren med diverse spön och beten.

Campervan

i Australien,

Något jag sett framför mig och drömt om inför denna resa var att få köpa en campervan, en liten buss man kan sova i. Gärna en vit och gärna en med ett takräcke att ha surfingbrädan på. 

Drömmen har gått i uppfyllelse, det är inte ofta saker och ting går precis som man tänkt sig, men nu har det gjort det! Vi har köpt oss en vit Toyota TownAce från 1995 och den hade allt; all campingutrustning man behöver, fiskespö, surfingbräda, kartor och souvenirer från tidigare ägare i form av bilder, hattar och fantastiska snäckor, även ett Kexchoklad-yatzy! 

Efter lite rensande bland grejerna, våra egna sängkläder, lite färg och mysbelysning så har vi nu den perfekta campervanen som förhoppningsvis nu ska ta oss runt "ön". Vi har kännt på campinglivet lite smått här i Cairnsområdet och snart ska vi iväg på den första långa trippen där målet är Byron Bay, en sträcka på ungefär 190 mil.The Reef

i Australien,

Det stora barriärrevet, en för mig självklar utflykt på min Australien-resa.  Det finns många olika turer som tar en ut till revet, man kan välja att ta en båt ut till en ponton och ha den som utgångspunkt för dagens alla aktiviteter eller så kan man åka runt och ha några olika stopp under dagen. Via vårt hostel bokade vi en heldag på en ponton som erbjöd dykning, snorkling, olika typer av båtar att se revet från och helikoptertur för att se allt från ovan. 

När vi anlände till pontonen blev jag lite besviken, det ser ju alltid så mycket större och finare ut på bild, och var rädd att dagen skulle bli rätt långsam. Pontonen var väldigt enkel med ett plan plus ett soldäck en våning upp, enkla lättskötta (tråkiga) metallbänkar och bord, en stor våtdräktsgarderob, en lunchdel med kantiner och så en del med sim-, snorkel- och dykutrustning.

I förväg hade jag bokat in mig på ett "introductory dive", alltså ett introduktionsdyk. Jag hamnade i en av de första grupperna som skulle få gå ner i vattnet, vilket gjorde att så fort vi anlänt med båten och jag fått på mig min våtdräkt så var det min tur. Snabbt fick jag roffa åt mig simfötter, cyklop och snorkel som passade innan min storlek var borta, sedan hängde experterna på mig min "ryggsäck" (går att beskriva som en flytväst med en luft/gastub på ryggen, munstycken att andas i och olika mätinstrument) och vips så var jag i vattnet!


Att dyka var oerhört läskigt och helt fantastiskt. Under tiden vi åkte ut till pontonen (vilket tog ca 90 minuter) fick vi en genomgång på vad som komma skulle, hur utrustningen fungerade och vilka tecken vi skulle använda oss av när vi väl var i vattnet och så vidare. Vi började med att simma tillsammans i armkrok för att sedan få släppa taget om varandra och simma själva inom en två meters radie kring vår guide. 


När vi kom tillbaka upp till ytan efter drygt 20 minuter så kände jag att jag ville dyka igen, när jag fått av mig ryggsäcken och simfötterna kilade jag snabbt iväg för att boka in mig på ett andra dyk. När allt var bokat och färdigt så bestämde jag mig för att snorkla lite och ett tu tre så var det dags att dyka igen. Denna gången fick vi simma själva hela tiden, vi fick simma djupare och vi fick vara i vattnet i 45 minuter, minutrar som kändes som ett ögonblicksverk. Jag hade hyrt mig en undervattenskamera för denna dag och den använde jag flitigt under mitt andra dyk. Allting är ju så fantastiskt!


När mitt andra dyk var slut hann jag precis komma med den sista båten med glasbotten som gick runt revet för dagen (där vi fick se en havssköldpadda) och när den turen var över fick jag precis plats på den sista semi-sub-båten (en båt där man sitter precis under vattenytan) och sedan var det slut för dagen, endast båtturen tillbaka till Cairns kvar. 

Vädret var helt fantastiskt, strålande sol med 30 grader varmt i luften och 20-25 grader i vattnet. Som ni märker så blev det en fullspäckad dag, det blev ingen dötid någonstans -knappt så jag hann sätta mig ner och äta lite lunch. Jag tycker att det var en fantastisk dag, att dyka var helt underbart och jag skulle gärna göra det igen!

Cairns

i Australien,


Ju högre upp vi kommer och ju mer sommar det blir, desto varmare blir det också och här i Cairns har vi närmare 30  grader varje dag. Jag gillar Cairns, till skillnad från Townsville så finns här en tydlig stadskärna med deras shoppingcentrum och Esplanaden som löper längs vattnet. Liksom i Brisbane och Arlie Beach finns här en helt fantastisk konstgjord lagun.

Cairns lever mycket på revet, Det Stora Barriärrevet och självklart något man ska bocka av när man är i Australien, tycker jag!Townsville

i Australien,

Stoppet i Townsville var kanske det kortaste av de alla vi gjort. Vi kom tillbaka från ön, tog oss till hostelet där vi tog en kall dusch för att sedan gå ut och leta reda på något att äta. Vi handlade lite frukost och färdkost och gick sedan på bio (Hunger games: catching fire). Efter bion hoppade vi i säng för att morgonen därpå ta oss till bussterminalen och vänta på bussen som skulle ta oss till Cairns. 
Visserligen var vi väldigt kort tid i Townsville, men jag fick inget riktigt grepp om staden. Det fanns inget riktigt centrum, eller vad jag skulle kalla centrum iallafall och trots att det var en fredag så var det väldigt mycket som var stängt. Dock, ska man till Townsville och vill ha ett bra, någorlunda billigt boende så ska man bo på Civic Guest House. Trevlig personal, enkla fräscha rum, trägolv och en mysig samlingsplats med långbord och ett stort schackbräde på golvet

Magnetic Island pt. 2

i Australien,

Maggie (ortbornas smeknamn på Magnetic Island) är en ganska liten ö, omkring 2000 personer bor där men till största delen är ön en nationalpark. För att ta sig runt kan man ta över sin egen bil, eller så hyr man en bil på ön, eller så tar man bussen upp och ner för serpentinvägarna. Men det största är vandringslederna, det finns ett flertal leder runt om som gör det möjligt att se fantastiska vyer. 

Förutom underbara utsikter kan man även se en hel del djur. Längs en av lederna har man stor chans att se vilda koalor, på hela ön finns det ungefär 800 stycken. Men man behöver inte ge sig ut riktigt så långt i vildmarken för att se något exotiskt, rätt över vägen till vårt boende fanns en obebyggd tomt där vi i skymningen fick se wallabies (en liten känguru), ungefär 10 stycken! Morgonen därpå fick vi se en till, inne på hostelets område, som hade en liten unge i sin ficka! Under kokosnöts-bowlingen fick vi även se ett nattdjur, någon typ av pungdjur som sprang på staketen och lurade i buskarna där de åt omogen mango.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela