Vingård

i Australien,

Att plocka frukt eller grönsaker är kanske det vanligaste jobbet man får som backpacker i Australien. Bananer, meloner, apelsiner, citrus, kaffe, nötter och vindruvor för att nämna något man kan plocka. Betalningssätt är olika, det vanligaste är att man får betalt per hink eller kilo man plockar och några få betalar per timme.

Australien är en stor producent av vin, det finns flera olika vindistrikt runt om i landet varav de flesta ligger här i södra Australien och jag har ju berättat att vi har besökt ett -the Barossa Valley. Man skulle kunna säga att vi nu är i ett annat distrikt här på Kangaroo Island där det finns en handfull vingårdar och det sägs vara stor skillnad mellan vinerna som kommer från ön jämfört med de från fastlandet, om man pratar med de sakkunniga. 

Jag har fått chansen att få vara med och plocka druvor. Jag slog två flugor i en smäll och förenade det "obligatoriska" fruktplockandet med att få uppleva en 'vintage', alltså tiden då man plockar vindruvorna och tillverkar sitt vin. Det är en väldigt precis process, druvorna måste plockas när de har det perfekta sockervärdet vilket gör att man kan plocka några dagar för att sedan vänta en dag eller två innan man kan fortsätta igen. Det är ett tufft jobb, man behöver inte plocka länge innan det börjar kännas i ryggen. Även knän och händer känns ömma efter ett tag, fingertopparna är också utsatta då man lätt råkar klippa sig när man klipper av stjälken in mot trädet. Det är stressigt, man vill få in druvorna så snabbt som möjligt när man uppmätt det rätta sockervärdet. "Proffesionella" plockare som får betalt per kilo plockar närmare 2ton druvor om dagen vilket är helt sjukt. Jag plockar omkring 500kg. 

Nu har jag beskrivit handplockning av druvor, men såklart kan man även plocka dem med maskin. Det är en maskin (ser lite ut som en ismaskin, en sån som spolar isen på hockeyrinken) som skakar av druvorna, detta sliter väldigt mycket på stockarna och därför väljer många (mindre) vingårdar att handplocka sina druvor. Stockar som plockas med maskin överlever bara 30 till 40 år medans handplockade lever betydligt längre. Bland de äldsta stockarna i Barossa var ca170 år gamla.

Kingscote

i Australien,

Det störta samhället på Kangaroo Island är Kingscote, som ligger på norrsidan av ön. En väldigt mysigt liten stad där det viktigaste finns, matbutik, postkontor, bank(er), hotell, restauranger, bygghandel, bensinstation(er), apotek, sjukhus, polis och småstadsshopping med mera.
 
Min favoritplats i Kingscote är ett café som är kombinerat med en tidningsbutik, Roger's Deli. Man sitter bland alla tidningar och blickar ut på alla som går förbi. Väldigt mysigt, jag tror att kombinationen café och bokhandel med bokhyllor från golv till tak hade varit en höjdare i ett höstruskigt eller vinterkallt Sverige.

Extra arbetskraft

i Australien,

Jag vet inte om det är vanligt förekommande i Sverige, kanske har jag bara inte lagt märke till det, men här i Australien är det ett vanligt koncept; att man använder sig av volontärer, de får ingen lön men får något annat i utbyte för sitt jobb. Lite här och var, på museer och turistinformationen, har jag träffat människor som har en namnskylt som förutom namn också talar om att de är volontärer. 

Det är många runt om i landet som har stora gårdar, farmer och plantager, som också behöver lite extra hjälp. De vänder sig då till backpackers (oftast, men vem som helst får göra detta) och ber dem arbeta några timmar om dagen i utbyte mot boende och mat, och man stannar allt från en vecka till månader, förstås beroende av en rad faktorer (vad värdarna har för rutin, hur man fungerar tillsammans med mera). 

Vi testar på detta koncept här på Kangaroo Island. Vi är hos ett pensionerat par som har en (i Australien mått) normalstor farm, de har omkring 600 hektar mark. De har kor och får, och de odlar även merparten av all frukt och grönt de äter, samt har hönor som ger dem ägg varje dag. 

Våra sysslor på gården är allt från att rasta hundarna till trädgårdsarbete till att få arbeta med djuren, hjälpa till när de ska skickas iväg, förflytta dem mellan hagar, se till att de har hö med mera. Just nu går alla kor i väntans tider så var och varannan dag föds det en kalv här på gården, så vi håller även ett öga på dem. 

Hur värdarna ordnar med mat och boende ser olika ut, vi bor i en husvagn i anslutning till huset och får tre rejäla mål mat om dagen plus snacks där emellan och obegränsat med frukt och grönt. Oerhört lyxigt och vi har blivit väldigt bortskämda med så bra mat.

Reser man runt som vi gör så är detta ultimat, man sparar sina pengar, man får massvis med nya erfarenheter, man får lära känna nya människor och lära sig mer om hur det är att leva och bo i Australien (eller i vilket land man nu gör detta).

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela