Extra arbetskraft

i Australien,

Jag vet inte om det är vanligt förekommande i Sverige, kanske har jag bara inte lagt märke till det, men här i Australien är det ett vanligt koncept; att man använder sig av volontärer, de får ingen lön men får något annat i utbyte för sitt jobb. Lite här och var, på museer och turistinformationen, har jag träffat människor som har en namnskylt som förutom namn också talar om att de är volontärer. 

Det är många runt om i landet som har stora gårdar, farmer och plantager, som också behöver lite extra hjälp. De vänder sig då till backpackers (oftast, men vem som helst får göra detta) och ber dem arbeta några timmar om dagen i utbyte mot boende och mat, och man stannar allt från en vecka till månader, förstås beroende av en rad faktorer (vad värdarna har för rutin, hur man fungerar tillsammans med mera). 

Vi testar på detta koncept här på Kangaroo Island. Vi är hos ett pensionerat par som har en (i Australien mått) normalstor farm, de har omkring 600 hektar mark. De har kor och får, och de odlar även merparten av all frukt och grönt de äter, samt har hönor som ger dem ägg varje dag. 

Våra sysslor på gården är allt från att rasta hundarna till trädgårdsarbete till att få arbeta med djuren, hjälpa till när de ska skickas iväg, förflytta dem mellan hagar, se till att de har hö med mera. Just nu går alla kor i väntans tider så var och varannan dag föds det en kalv här på gården, så vi håller även ett öga på dem. 

Hur värdarna ordnar med mat och boende ser olika ut, vi bor i en husvagn i anslutning till huset och får tre rejäla mål mat om dagen plus snacks där emellan och obegränsat med frukt och grönt. Oerhört lyxigt och vi har blivit väldigt bortskämda med så bra mat.

Reser man runt som vi gör så är detta ultimat, man sparar sina pengar, man får massvis med nya erfarenheter, man får lära känna nya människor och lära sig mer om hur det är att leva och bo i Australien (eller i vilket land man nu gör detta).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela