Arkitektur

i Allmänt,

Vår arkitekturlärare säger gång på gång åt oss att vi inte är apor. Att vi är människor och ska leta egna vägar, testa, misslyckas, göra om och lyckas, och alltså inte apor som lär sig att härma. Dock så är vi just nu i "ap-stadiet" när det kommer till CAD-lektionerna. Förra veckan och denna vecka jobbar vi med att från en bild på en byggnad ur några olika vinklar och ett fåtal mått "bygga upp" byggnaden i SketchUp. Det är svårt och det tar tid, men det är roligt. Att först leta information om arkitekten och byggnaden, sedan skissa och räkna ut måtten och sedan se det ta form på skärmen. Det blir fel, man suckar och börjar om och så blir det rätt. Det är en himla skön känsla. Att sedan också få uppmuntrande ord från läraren känns också skönt, även fast kanske inte alla mått stämmer på millimetern. Så länge man ser "felen" med egna ögon är han nöjd. Iallafall nu när vi är på "ap-stadiet".

Förra veckan jobbade vi med Azuma house. Ett lite annorlunda hus som ligger beläget i Japan, Tokyo om jag minns rätt. När man tittar på planlösningen sår det lekade lätt ut, men det är de såklart inte.. Men vi ska förstås ha i baktanke att det var vårat första hus. Arkitekten bakom huset är Tadao Ando. Många av hans byggen bygger på enkelhet och geometri. Azuma house (länk, länk och länk) var till exempel byggt på tredjedelar och raka linjer (geometri). Själva materialet i huset var betong, som tillsammans med glas och lite metall är vanligt förekommande material i dom flesta av hans byggnader (enkelhet).

Igår, torsdag, lämnade vi A.H bakom oss och fick en ny byggnad, en kyrka (!). Church of (the) light (länk, länk och länk). Arkitekten var densamme och då kan ni nog (liksom vi i klassen gjorde) lista ut att det skulle handla om betong och enkelhet -eller snarare en enkelhet som ser enkel ut. Måtten vi fick var ännu färre än förra gången så nu åkte linjalen fram. Det visade sig att kyrkan "byggde" på åttondelar. Att skissa och måttsätta tog en oerhörd tid, men jag lyckades faktiskt sätta kronan (taket) på verket (kyrkan) innan lektionens slut idag, och då fattades endast små detaljer samt att placera ut bänkar innuti.


Jag måste säga att jag är lite smått förälskad i kyrkan. Den är enkel, stilren kanske man ska säga, och skiljer sig helt klart från en hel drös med katedraler och kyrkor runt om i världen. Ta en titt på den och säg vad du tycker om den? :) Som ni ser i planlösningen så går det en vägg genom själva kyrkan (lådan som vi kallar den) som har formen av en sjua med femton graders vinkel och den är jag väldigt fast för. Sedan ser ni här att det är ett kors i väggen där solljuset letar sig in när vädret tillåter och det är jag ännu mer fäst vid. Tänk om man hade sådana ideér i skallen.. Det är så annorlunda och sånt som fastnar i huvudet och sånt som inte är likt mycket annat. Fast att säga att en kyrka är lik en annan kan man ju knappast säga, men dom bygger på samma sak: utsmycka så mycket det går. Ungefär. Och det kan man ju inte säga att Church of light gör.


Det blev mycket arkitektur såhär på kvällningen, orkade ni läsa? Vill ni läsa om sånt här? Lite fakta, bildlänkar och lite om vad jag tycker?

Kommentarer

Postat av: Maj-Britt Garneij

Publicerad 2009-09-12 15:04:25

Ja tack!!!!!!!

Farmor

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela