Adelaide

i Australien,

Resandet går snabbt nu och redan har vi tagit oss till Adelaide i South Australia, i tidszon +9,5.

I själva centrum av Adelaide finns inte jättemycket att göra, det mesta händer utanför staden så som stränderna med surfing och fiske, Kangaroo Island med sina djur och sin natur, men kanske framförallt alla vingårdar som finns att besöka.

Något man dock kan göra är att gå på en guidad tur på Haigh's där man tillverkar choklad i olika smaker, former och utföranden och har gjort det sedan början av 1900talet. Det var en ganska kort rundtur men vår guide var väldigt bra och berättade om företagets historia och chokladtillverkningen med glimten i ögat. Vi fick även smaka choklad, tre olika typer och vi fick en liten rabatt om vi handlade efteråt, vilket vi ju var tvungen att göra så några praliner fick följa med. Detta kan jag varmt rekommendera då turen var gratis!


Jag skrev tidigare om Melbourne och om deras graffiti som gjorde att staden kändes lite förfallen. Även här i Adelaide har man graffiti, fast det kan nog vara fel ord.. Konst passar nog bättre, i små gränder här och var kan man hitta fina målningar av olika slag som ger staden mer liv. En mer konstnärlig och kulturell anda tillsammans med alla de tusentals affischer som informerar om sommarens alla festivaler.

I Adelaide har man också en egen marknad (Adelaide Central Market) med kött, fisk, frukt, grönt, delikatesser med mera. Denna är nog min favorit hittills då allt är under tak och de flesta stånden är platsbyggda vilket gör det möjligt för utställarna att göra det ner ombonat. Ett annat hett tips.

Vi avslutade Adelaide-vistelsen på IKEA för att omgruppera och planera nästa steg..

The Great Ocean Road

i Australien,

De bästa upplevelserna brukar vara de som är gratis. Ska man åka från Melbourne till Adelaide så finner man the Great Ocean Road, fantastiska vyer och platser helt gratis att beundra under tiden du kör. Det är en sträcka på ungefär 25mil, riktig serpentinväg med havet på ena sidan och gröna berg på den andra, för att sedan bytas ut mot regnskog och vattenfall för att rundas av med slätter och fantastiska sandstensklippor.


Melbourne

i Australien,

Efter att ha besökt tillräckligt med museum och varit ut till Phillip Island (som är en av de större attraktionerna när man besöker Melbourne) så bestämde vi att en dag i centrum fick räcka. 
 
Vi hoppade på en av spårvagnarna och åkte ett varv runt centrum för att få en uppfattning av staden. De har ett gäng gamla, charmiga spårvagnar som går runt och som faktiskt är gratis.


Ett besök på Queen Victoria Market var ett måste, en marknad med allt; delikatesser av olika slag, kött och fisk, frukt och grönsaker och lite andra grejer, en del stånd är inomhus och andra utomhus. Väldigt mysigt! Här blev det också lunch: fish & chips.


Vi gick sedan runt, längs huvudgator och Yarra River och i parker. I en park fanns kapten Cooks hus, ett hus man byggt upp i England, packat ner och sedan byggt upp i Melbourne. 
 
Är man i Melbourne är en match i Australiensk fotboll ett måste, men tyvärr så börjar inte säsongen förrän i mars. Vi får se om vi lyckas ta oss till en sådan match senare.
 
Jag gillar inte alls Melbourbe lika mycket som jag gillar Sydney. Jag vet inte ens om jag gillar Melbourne. Trots att de är ganska lika varandra så är det så oerhört olika varandra, jag uppfattade Melbourne som mer slitet. Det var många gamla byggnader var inte alls lika väl omhändertagna som de var i Sydney, och det var mycket klotter och graffiti. Någonstans läste jag att man i Melbourne redan på 70talet la en typ av detaljplan över centrum så att gamla och nya byggnader skulle harmoniera, men trots det så blev det inte vidare bra. Tycker jag.

Phillip Island

i Australien,

Har man 12 timmar att spendera på Phillip Island så har ni här ett exempel på hur man kan få tiden att rusa iväg.

Lättast är det att ta allt i geografisk ordning, och då är Panny's chokladfabrik först ut. Man kan antingen bara kika lite i butiken och kanske ta en fika på deras café, men man kan också gå en liten rundtur bakom kulisserna där man får lära sig hur man gör choklad, man får se en massa saker gjorda i choklad, spela spel där man kan vinna choklad och man kan se när de gör och paketerar sin choklad. Det kostar $15, alltså 90 svenska kronor (typ), och jag måste nog säga att det var värt pengarna, vi hade väldigt roligt.Sedan är en av surfstränderna på den södra sidan av ön ett måste, fin sand, underbart (kallt) vatten och fantastisk natur. Här kan man lätt tillbringa några timmar. Äta bör man, annars dör man. Om du inte hade packat med dig en matsäck så får du åka till närmaste matbutik och köpa något gott för att sedan åka vidare till öns bortersta spets, the Nobbies. Det finns även ett servicecentrum där man kan köpa fika. Slå dig ner på en bänk, mata inte fiskmåsarna och gå sedan runt på promenadslingan och beundra utsikten.

Avsluta sedan dagen med öns största attraktion, the Penguin Parade, Pingvinparaden. Där får du chansen att se pingviner (sorten Little Penguins, vilket är den minsta typen. Ungefär en linjal hög och kilot tung. Lever längs den södra kusten här i Australien, på Tasmanien och delvis på Nya Zeelnd) komma hem i skymningen, när de går över stranden upp på kullen till sina hem för att sova. Du får även komma dem riktigt nära när du går från stranden tillbaka till huvudbyggnaden och pingvinerna vaggar fram bredvid dig, tvättar sig och matar sina ungar. Just nu är det högsäsong, från december till februari. Det är både mest folk som kommer och tittar, men också flest antal pingviner som passerar över stranden. Rekordet var julhelgen 2012 när 2800 pingviner kom, i år är rekordet 2600 och när vi var där kom omkring 1000 stycken.


Bränder

i Australien,

Det har varit oerhört varmt här ett tag och kanske har ni hört på nyheterna att det har brunnit på sina håll. Det har varit en ganska allvarlig situation men nu har vädret slagit om, från 40grader till 20grader, och det mesta är under kontroll. Vi har aldrig varit i fara, även om vi har varit i Victoria som varit hårt drabbat, vi har hållit oss till kusten och kommer nog fortsätta göra det med.

Canberra

i Australien,
Australiens huvudstad. En ganska liten men väldigt välplanerad stad, från ovan (som man kan se från två platser, Telestra Tower och Mount Ainslie, dit vi åkte) ser man ganska tydligt raka linjer som leder ögat mot något. Men på en stadskarta ser man extra tydligt att mycket tid har lagts ner på planering. 

Under vår korta vistelse så besökte vi Australian War Memorial som är ett museum där man ställer ut och berättar om de krig Australien deltagit i på något vis. Man har även byggt en väldigt fin minnesbyggnad och har skrivit upp alla namn på de som stupat på fältet under åren (bilden ovan). Inuti byggnaden (se bild nedan), The Memorial Hall, hade man utsmyckat väggar och tak med fina bilder och mönster. Detta hade man gjort med mosaik, 6 miljoner små mosaikplattor. Oerhört imponerande, min höjdpunkt under vårt 5 timmar långa besök.

Vi gjorde även ett besök på National Museum of Australia. En väldigt spännande byggnad, och stilmässigt tvärt emot War Memorial. Vi gick ett varv och fick lite svar på saker man funderat över kring Australiens historia och varför vissa saker är som de är idag. Kul, men nu börjar hjärnan strejka efter all information som tryckts in där de senaste dagarna på grund av alla museum.


Sydney

i Australien,

Dag I 
Vi anlände till vårt hotell på eftermiddagen och tog oss endast en promenad innan vi nöjde oss för dagen. Att navigera runt i trafiken var inte det lättaste med tredje gången gillt hamnade vi rätt bland tunnlar, broar och enkelriktade vägar. Efter promenaden kände vi oss positivt överraskade, det var många gamla hus, grönska och inte så mycket folk.

Dag II
Vi begav oss till turistinformationen i Darling Harbour och gick därefter vidare till Paddy's market, som är ett köpcentrum i 4 våningar med en marknad i botten och olika outlets och restauranger på de övriga planen. Efter att ha tittat runt gick vi till Powerhouse Museum där vi tillbringade 4 timmar. De har just nu en spelutställning där man fick testa en massa spel, se hur de utvecklats och läsa om dess utvecklare. Ganska intressant och kul att se att två svenska namn fanns med bland spelutvecklarna. 

I övrigt så är det nästan lättare att rada upp vilka ämnen som inte fanns med på utställningen än det som var med. Man fick se allt från kläder till Beatles till energisparande till radioaktivitet till rymden till ja.. Ni förstår! Eftersom att vi varit där inne i fyra timmar och missat lunch så skyndade vi oss till närmaste hamburgerställe för att få oss något i magen. Det började även regna så innan vi kom tillbaka till hotellet unnade vi oss en värmande mugg choklad med grädde och marshmallows.

Dag III
Efter en frukost bestående av ägg, bacon och färskpressad apelsinjuice på ett frukostcafe så gav vi oss ut på sightseeing med start i Australian Art Gallery. Efter ett snabbt varv gick vi vidare till The Royal Botanic Garden, väldigt mysigt med fina gångvägar, mycket träd och blommor, fåglar av olika slag, massvis med motionärer och fina vyer över vattnet. Turen i trädgården ledde till kanske Australiens kännetecken nummer ett; Sydneys operahus. En mäktigt byggnad och det känns väldigt kul att få ha sett den på nära håll. Just nu har de en kampanj där de "säljer" kakelplattorna som täcker fasaden, man kan välja vilken platta man vill ha och så (antar jag) får man något typ av bevis på att man äger den. Priset ligger dock mellan $100-400, ca 600-2400 svenska kronor.

Efter operahuset tog vi en lunchpaus för att sedan gå till The Rocks som är Sydneys gamla stadskärna. Dagen avslutades med en middag i shoppingdistriktet. I en av alla tusentals broschyrer om staden hittade vi en annons om dumplings som vi nappade på. När vi återvände till hotellet blev det lite fotmassage, en perfekt avslutning på dagen.

Dag IIII

Vi köpte med oss frukost och picknickade vid Operahuset med utsikt över Harbour Bridge. Efter några timmar gick vi ner för en av huvudgatorna för att sedan gå upp mot Darling Harbour och det marina museet, Australian National Martime Museum. 

Vi gick runt på båtarna som låg lagda vid kajen där volontärer berättade om dem vilket var trevligt, det var en segelbåt som var en kopia av den kapten Cook seglade med till Australien, ett föredetta krigsfartyg och en ubåt. En sväng in på museet för att kika på utställningarna, det var en del amerikanskt, en del australienskt och faktiskt en del svenskt. Just nu har de en vikinga-utställning där mer eller mindre alla objekt är från Sverige, Gotland. Timmarna rusade förbi och vid halv sex letade vi oss till en biograf på George Street där vi tittade på "The secret life of Walter Mitty" med Ben Stiller. Lite konstig, men bra.Dag IIIII
Utcheckning från hotellet kl 10:00 efter ytterligare en picknick-frukost vid vattnet, dock inte lika långt bort som Operahuset denna gång. Innan vi begav oss ut på vägarna igen tog vi en tur ut till Bondi Beach. Oerhört mysigt, en inte allt för stor strand omringad av fina byggnader, massvis med folk som lapar sol, badar och surfar i det turkosa, iskalla vattnet. Efter att ha badat i de nordligare breddgraderna av Australien så blir man lite bortskämd med vattentemperaturen, men ett dopp fick det bli iallafall.


Jag gillade Sydney, visst är det en stor stad med mycket liv och rörelse i, men det var väldigt mysigt tack vare alla de gamla husen som är kvar. All grönska och närheten till vatten bidrar också, och trots att det var lite klurigt att köra bil i stan så var det väldigt enkelt att hitta till fots. 

Newcastle

i Australien,


På vår väg söderöver stannade vi till i Newcastle för en bensträckare. En stad som påminde väldigt mycket om Helsingborg med sina stenbyggnader och närheten till vatten. Detta är nog den första staden där man tydligt märker att brittern har haft ett finger med i spelen, husen och trädgårdarna kändes väldigt Brittiska.

Seal Rocks

i Australien,

På vår väg genom New South Wales tog vi en serpentinväg till en plast som heter Seal Rocks, ett tips vi fått från en ortsbo. 
 
En härlig strand skyddad av en ö, turkost paradisvatten som var isande kallt och skvalpade lagom mycket. Vi åt lunch och köpte oss sedan en mjukglass när glassbilen kom förbi!

The Falls Music & Arts Festival

i Australien,Det nya året "firade" vi i dagarna fem (med början den 29e) på en festival i Byron Bay, och liksom vi jobbade in 2013 så jobbade vi in 2014. Vi jobbade i det så kallade Poo Crew-et och hade som uppgift att hålla toaletteroch duschar rena och fräscha. Ett skitigt jobb kan tyckas men det var inte alls så farligt som vi hade föreställt oss, det var några intensiva dagar men med dem följde mycket; pengar (såklart), gratis boende och mat i fem dagar (alltid välkommet när man är backpacker), htterligare jobbmöjligheter och nya bekantskaper. Vi var ett härligt gäng på 12 personer varav 10 av oss var från Europa, (Sverige, Tyskland och Frankrike var representerade).

Hela upplevelsen var en positiv överraskning, med tanke på att det var 15000 campande ungdomar så var det väldigt rent, en lagom dos av party och inga slagsmål. Tyvärr så var det dock en person som tog sitt liv en av kvällarna vilket såklart var chockerande och skrämmande. 

Som medlem i Poo Crew så var det många som var nyfikna på exakt vad vi gjorde, om vi vänjde oss vid lukten, om vi var volontärer, om det var bra betalt och så vidare, och så vidare. Ett gäng ville ta en gruppbild tillsammans med mig, många tackade så mycket för min insats och flera ville köpa min outfit bestående av keps och t-shirt.


Under tre dagar pågick det musikframträdanden (mest av lite halvstora Australiensiska band, men även några internationella sådana) och försäljning av mat från världens alla hörn och lite plock så som kläder, smycken, mobiltillbehör med mera, och det mesta var tillverkat i närheten. Jag köpte mig örhängen och hittade fantastiska mobilskal i trä med fina motiv på.

The Falls Festival finns även på fler orter i Australien och alla hålls vid ungefär samma tid runt nyår.


Byron Bay

i Australien,

Byron Bay ligger precis nedanför Gold Coast, ungefär två timmar från Brisbane, ytterligare en timme fram i tiden (+10). 

I Byron hittar man allt, de har ett stort utbud av butiker för att vara en så (som jag upplever den) pass liten stad. I centrum finns bara låga byggnader som ser lite slitna ut på ett mysigt, aningen retro, lite laid-back-vis men på insidan är allt nytt, fint, fräscht och modernt. 


Allt handlar om surfing, var och varannan går runt med en surfingbräda under armen, antingen påväg till eller från stranden. I Gold Coast var det en del vågor (dock går de inte alls att jämföra med dem i här) men de flesta badade bara i dem, i Byron så sitter alla (ung som gammal) redo på en bräda för att fånga en våg.


Uppe på en liten höjd finns en fyr, Cape Byron, dit vi gjorde en liten utflykt och som finast är det i soluppgången och/eller nedgången. Man kan antingen gå eller köra dit, vi tog bilen upp och tog oss en promenad där uppe. Vi hade turen att få se en flock vilda delfiner simma runt fyren, vilket de gör nästan dagligen.

2013

i Allmänt, Australien,

Ännu ett år har gått, ett år som jag inte har delat med mig av men som nu kommer i en sammanfattad version.

Jag inledde det nya året jobbandes på nattklubben i Storlien (dit jag anlände i november). Hela vintersäsongen jobbade jag, under helgerna dubbla skift med butiksjobb på dagen och nattklubb på natten. Det var en härlig vinter, kallare än kallast och snöstorm vissa dagar och strålande sol andra och jag spenderade min lediga tid i skidbacken och i Åre, och någon gång hamnade jag även i Östersund.

När våren kom var krafterna slut och jag tog mig en snabbvisit till Stockholm för att gå på en kurs i smyckessmide jag fick i studentpresent. Under våren tog vi, jag och min pojkvän, även på riktigt tag i planerna om att åka till Australien och beställde våra flygbiljetter till Brisbane. I Storlien gjorde vi slag i saken om de planer som legat och puttrat under vintern, nämligen att ordna ett gym som alla anställda fick tillgång till. Järnet gym. 

Vi bestämde oss för att jobba ytterligare en säsong i Storlien, sommarsäsongen. Jag jobbade bort hela sommaren och lika bra var väl det, när hela Sverige hade den bästa sommaren på år och dag så regnade vi bort och fick på det hela taget ungefär en vecka med sol, om man la ihop dagarna. Jag bytte ut vinterns nattklubbsjobb mot glasskiosksjobb i egen regi tillsammans med pojkvännen som vi klämde in när vi inte jobbade i butik. 

Det har varit ett bra år, jag ska absolut inte klaga på 2013 men jag ser fram emot 2014; fortsatt resande och studier känns som att det inte kan bli fel.

Efter tio månader var det dags för ledighet, riktig ledighet och jag åkte hem. En månad tillbringade jag hemma tillsammans med min familj och förberedde mig inför den stora resan som närmade sig. I oktober letade vi oss ner till Skåne för att sedan, den 21a oktober sätta oss i flygstolen.

Väl framme i Australien så tillbringade vi tiden i Queensland, östkusten. Många städer, många utflykter, många stränder och underbart väder. Från Brisbane till Gold Coast, upp till Cairns och ner igen för att fira jul på IKEA och det nya året i Byron Bay.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela